Waarom hennep?

 

De vergeten wonderplant

Het is bijna niet voor te stellen dat een plant met zoveel verschillende toepassingsmogelijkheden zo in de vergetelheid is geraakt. Verstoten door de katoenindustrie belandde hennep op de lijst van verdovende middelen en kwam daarmee in een dermate negatief daglicht dat haast geen mens hier nog mee geassocieerd wilde worden. De laatste jaren is hier gelukkig verandering in aan het komen. Bij steeds meer mensen ontstaat stilaan het besef dat de plant met hallucinante werking niet hetzelfde is als de industriële variant.

 

 

Geschiedenis

Hennep is een van de oudste gecultiveerde planten en is al circa 12 duizend jaar in gebruik voor productie van textiel, papier, voeding en geneesmiddelen. In 1937 patenteerden de familie Du Pont echter bepaalde procedures om plastic te maken van olie en om papierpulp te maken van hout. Bij invoering van de Opiumwet kwam hennep ook nog eens op de 'zwarte lijst' te staan van verdovende middelen. Vanaf 1945 werd de teelt volledig verboden. Waar vroeger papier en touw nog van hennep werden vervaardigd, namen katoen en plastic gretig hun positie in op de markt.

 

Ecologische voordelen

Het engelse woord 'weed' omschrijft het goed: hennep is in feite een soort onkruid. Het groeit bijna overal, razendsnel en zonder pesticiden.

 

Katoen is een alom aanvaard textiel voor de productie van onder meer kleding. Hennep heeft echter veel voordelen op gebied van water, chemicaliën en land. Samengevat:

 

10 goede redenen om voor hennep te kiezen:

  1. Hennep groeit tot 4x sneller dan een bosaanplanting. De opgenomen CO2 wordt vastgelegd in duurzame goederen.

  2. Voor de katoenteelt wordt volgens Pesticide Action Network 25% van alle insecticiden en meer dan 10% van alle pesticiden ter wereld gebruikt. Voor het telen van hennep zijn pesticiden overbodig

  3. De productie van katoentextiel verbruikt 10x meer water dan die van henneptextiel. Het Aralmeer (Kazachstan), ooit het vierde grootste meer ter wereld, kwam bijna volledig droog te liggen mede door irrigatie van katoenplantages.

  4. Hennep produceert 4x meer textielvezels dan katoen en stelt dus landbouwgrond vrij voor bijvoorbeeld lokale voedselproductie.

  5. Hennep levert tegelijkertijd vezels en gezond, eiwitrijk voedsel.

  6. Op een veld worden vezel, zaad en uniek bouwmateriaal geproduceerd.

  7. Hennep wordt ook hier geteeld: jaarlijks zo'n 15.000 ha op Europese bodem.

  8. Henneptextiel draagt aangenamer, omdat het uitermate vochtregulerend werkt.

  9. De katoenprijs schommelt sterk, maar de prijs van hennepvezel is een van de meest stabiele prijzen op de markt. Voor de boer betekent dit meer zekerheid.

  10. Met het kopen van hennep(textiel) steun je een innovatieve sector die in vele toepassingen grote energiebesparingen oplevert.

 

 

Gezond

Hennep bevat hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren. Omega6 is voor ca 50% aanwezig, omega3 voor ca 20%. Dit zijn twee essentiële vetzuren die ons lichaam niet kan maken maar wel nodig heeft. Tevens bevat hennep veel gamma-linolinezuur (of GLA), ca 2-6%. Dit is een lang onverzadigd vetzuur dat in niet veel olies voorkomt.

bron: kannabis.be (Wervel)

 

foto: Pantanova

 

   download hennep folder

EIHA-leaflet.pdf

 

 

© Hempie 2016.
Powered by Open Cart
logo_White_Cleanbits_sustainable_internet